Vitamino C rekomenduojamos paros dozės skiriasi priklausomai nuo amžiaus ir lyties. Pagal Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas, vartojimo normos yra tokios:
- vaikams ir paaugliams iki 18 metų rekomenduojama vartoti 35-45 mg vitamino C per dieną
- suaugusiems vyrams ir moterims – 60-100 mg per dieną
- nėščioms moterims ir žindančioms motinoms rekomenduojama vartoti daugiau vitamino C, apie 85-120 mg per dieną.
Reikėtų nepamiršti, kad šios dozės yra rekomenduojamos ir gali skirtis priklausomai nuo individualių poreikių ir sveikatos būklės.
*Prieš vartojant vitaminą C ar bet kokius kitus vitaminus ar mineralus, rekomenduojama pasitarti su gydytoju ar vaistininku, kad būtų patvirtinta tinkamiausia dozė ir vartojimo būdas.
Produktai turintys vitamino C
- Acerolas (suragėjusių vaisių sultyse yra iki 1700 mg vitamino C 100 g)
- Paprikos (raudonosios paprikos turi apie 190 mg vitamino C 100 g)
- Kiviai (viename kivyje yra apie 70 mg vitamino C)
- Brokoliai (100 g brokolių turi apie 80 mg vitamino C)
- Citrinos (vienoje citrinoje yra apie 50 mg vitamino C)
- Kiwi (viename kiwi yra apie 70 mg vitamino C)
- Braškės (100 g braškių turi apie 60 mg vitamino C)
- Špinatai (100 g špinatų turi apie 28 mg vitamino C)
- Kauliukiniai obuoliai (viename obuolyje yra apie 10 mg vitamino C)
- Ciberžolė (100 g ciberžolės turi apie 60 mg vitamino C)
- Pupos (100 g pupų turi apie 19 mg vitamino C)
- Spanguolės (100 g spanguolių turi apie 50 mg vitamino C)
- Pomidorai (100 g pomidorų turi apie 20 mg vitamino C)
- Mango (viename mange yra apie 60 mg vitamino C)
- Ananasai (100 g ananasų turi apie 60 mg vitamino C)
- Aštrausis pipiras (100 g aštrausio pipiro turi apie 160 mg vitamino C)
- Cukinijos (100 g cukinijų turi apie 20 mg vitamino C)
- Moliūgai (100 g moliūgų turi apie 20 mg vitamino C)
- Papajos (viename papajoje yra apie 60 mg vitamino C)
- Persikai (viename persike yra apie 25 mg vitamino C)
Reikėtų nepamiršti, kad maisto produktų sudėtis gali skirtis priklausomai nuo auginimo sąlygų, laiko, kada buvo nuimtas vaisius ar daržovė ir kitų veiksnių. Todėl šis sąrašas yra orientacinis ir gali skirtis nuo tikrovės. Svarbu, kad mityba būtų subalansuota ir įvairi, o ne tik orientuota į vieną ar kelis maisto produktus.
Vitamino C funkcijos
Vitaminas C yra vienas iš svarbiausių vitaminų, reikalingų organizmui funkcionuoti tinkamai. Jis yra būtinas kolageno gamybai, kuri yra svarbi odai, kaulams, kraujagyslėms ir jungiamiesiems audiniams. Be to, vitaminas C padeda palaikyti imuninę sistemą, užkerta kelią infekcijoms ir padeda greičiau atsigauti nuo ligų.
Vitaminas C taip pat yra antioksidantas, kuris padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų, kurie gali sukelti ląstelių pažeidimus ir sukelti įvairias ligas, tokias kaip vėžys ir širdies ligos.
Vitaminas C gali būti vartojamas kaip prevencinė priemonė arba gydymo būdas. Jo galima gauti iš maisto produktų, tokių kaip citrusinių vaisių, kivių, paprikų, brokolių ir kitų daržovių, tačiau rekomenduojama vartoti papildus, jei organizme trūksta šio vitamino. Vitaminas C papildai yra lengvai prieinami ir gali būti vartojami kaip tabletės, kapsulės ar tirpalai.
Su ko pasitarti
Prieš vartojant vitaminą C ar bet kokius kitus vitaminus ar mineralus, rekomenduojama pasitarti su gydytoju arba vaistininku. Ypač svarbu tai padaryti, jei vartojate kitus vaistus ar turite kokių nors ligų, nes vitaminas C gali sukelti šalutinį poveikį arba sąveikauti su kitais vaistais. Be to, per didelis vitaminų C vartojimas gali sukelti virškinimo sutrikimus ir kitus nepageidaujamus simptomus.
Išvada: Vitaminas C yra svarbus organizmui ir gali būti naudingas sveikatai palaikyti ir gydyti įvairias ligas. Prieš vartojant vitaminą C ar bet kokius kitus vitaminus ar mineralus, rekomenduojama pasitarti su gydytoju ar vaistininku ir laikytis rekomenduojamų dozių.